Има ли различно лечение на Covid-19 по области, какви са най-често

...
Има ли различно лечение на Covid-19 по области, какви са най-често
Коментари Харесай

Има ли различно лечение на Covid-19 по области

Има ли друго лекуване на Covid-19 по области, какви са най-често прилаганите практики, доверяват ли се пациентите на Covid зоните в дребните обитаеми места и какво липсва? Тези въпроси бяха в центъра на огромна конференция на общопрактикуващи лекари от Сдружението на обучители и откриватели в България по обща медицина. 

Пловдивското градче Брезово има единствено един общопрактикуващ доктор. Това е доктор Тодор Киров. Освен него, има и незабавен център. По данни на Национален статистически институт градът има 1653 поданици към 2018 година В момента близо 1600 от тях се лекуват при доктор Киров. Най-близкият град с болница е Раковски. Там пациентите с Covid могат да си създадат спомагателни проучвания, само че работното време на рентгеновия кабинет е лимитирано. По-добри са изискванията в Пловдив, само че дистанцията е 40 км.

В Брезово няма Covid зона. Според доктор Киров тези зони са по-подходящи за огромните градове, защото има по-голямо натоварване. Според него пациентите, изключително в дребните градове, имат по-голямо доверие на персоналния си доктор.

По време на тази вълна пациентите на доктор Киров го търсят и при най-малкото подозрение за вируса. В началото е имало проблем със спазването на ограниченията, а хората гледали със боязън на болните си съседи.

За лекуването на пациент в домашни условия лекарят предписва сред 5 и 10 препарата. Сред пациентите му съвсем няма тежко преболедували вируса, най-малко за в този момент. Все още е невисок и броят на имунизираните.

40 км разделят Брезово и Пловдив. В огромния град, след здравно обучение в Украйна, е решила да се завърне специализантката по обща медицина доктор Мария Арамова. Макар и към момента нова в специалността тя преглежда пациенти и споделя, че в следващата вълна на Covid-19 за момента възрастните инфектирани са повече. 

В Пловдив има разкрити Covid зони. Преди да отидат там обаче, пациентите наложително се чуват с лекуващия им доктор, който да ги насочи и успокои.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването " Хоризонт за вас "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР